Referat fra turen til Bryggefjell

POT’s medlemstur til Bryggefjell i Bø – søndag 30. august

Søndag 30. august dro 20 forventningsfulle turgåere fra Porsgrunn til Liheia i Bø. Målet for turen var Bryggefjell. Vi hadde avertert turen som krevende for det lå en stigning på 430 meter foran oss opp til Bryggefjelltoppen som kneiser over Bødalen i nordvest. Toppen er en av 18 turposter som Bø Turlag tar ansvar for, så løypa opp var blåmerket og ryddet.

Terrenget begynte med slak oppstigning, flott start på turen det. Vi hadde ikke gått mange hundre meterne før vi kom til en ryddet rasteplass med bålplasser og benk, men det viktigste for oss – det var utsikten herfra. Vi koste oss med den før vi hastet videre, terrenget begynte nå å stige opp mot stedet som kalles Kolahuset. Her står det igjen murer etter et hus hvor de brant trekull. Turen går videre forbi plassen Slåtta, nå stiger terrenget kraftig. Vi kommer til åpne partier med isskurte svaberg. Fint med en pust i bakken for turleder, så det beordres stopp og deltakerne bes snu seg og nyte utsikten for den er storslått. Allerede nå ser en utover Bø-bygda og glimt av Norsjø, samtidig som en ser Bryggefjelltoppen kneise stolt framfor oss. Herfra burde en egentlig gått baklengs oppover, så fint er det å se utover. Men vi kan jo glede oss til den opplevelsen ned igjen.

Vi kommer stadig høyere opp på svabergene, ser over mot Lifjell også. Etter drøye 4 Km når vi Bryggefjellnuten 778 m.o.h. Utsikten er flott. Vi ser utover Bø sentrum og hele Bødalen. Vi ser Norsjø og kjenner igjen Vestre Vealøs med tårnet, vi ser fjellene mot Lunde og kjenner igjen Gygrestolen der vi hadde tur i fjor. Vi ser over til «Lifjell- massivet» og kjenner igjen Astridnatten og Jøronnatten, sistnevnte topp skulle vi vært på i vårsesongen men snøen satte en stopper for den.

Vi tar en god rast i le for vinddraget. Deretter fortsetter vi vestover over selve Bryggefjellstoppen 786 m.o.h. til et meget idyllisk tjern som heter Skjentjønn. Ny rast, tre tøffinger i følget tar seg en kort svømmetur.

Etter en stund tar vi fatt på tilbaketuren, vi går litt ut av stien og holder oss innunder Bryggefjellstoppen og sparer litt distanse på det. Vi er snart tilbake på stien, hele tiden nyter vi det vakre fjellterrenget. Utsikten koser vi oss med hele veien nedover svabergene.

Etter ca. 9,5 km tur er vi tilbake ved bilene. Vi skjønte på turdeltakerne at de også hadde blitt imponert over Bryggefjell og anbefaler turen til alle som leser dette. Vi sender en varm takk til Ottar som anbefalte turen til oss.

Terje Holm Knudsen.

Tags:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now